author footer link can be edited or disabled only in full version

Klasių bendruomenių dienos

    Šią savaitę pradinių klasių mokiniams vyko netradicinio ugdymo veiklos – klasių bendruomenių dienos, integruojant tiriamosios veiklos projektą „Stebiu, analizuoju, atrandu“. Pirmadienį mokiniai susipažino su projekto veiklomis. Po to keliavo į mokyklos sporto aikštyną, kur linksmai pasimankštinę, aktyviai įsitraukė į sportines veiklas. Mokiniai, susiskirstę į komandas, varžėsi bėgimo varžybose, žaidė linksmąsias estafetes, šoko liaudies ratelius.

    Niekur nerasi tiek faktų, kiek mokydamasis natūralioje aplinkoje. Nauja diena – stebėjimai ir atradimai Balbieriškio parke. Mokiniai, remdamiesi savo žiniomis ir patirtimi, stebėjo parko gamtą ir  aplinką. Visi žinojo, ką ir kaip stebės, išsikėlė aiškius stebėjimo tikslus. Smagu apžiūrėti sraigę, karkvabalį, skruzdėlytes. O kiek džiaugsmo buvo visiems, kai pro šalį prabėgo stirniukas! Eidami Peršėkės pakrantėmis pastebėjome, jog upė ir jos prieigos visur švarios. Stebėjome parko augalų rūšių sudėtį, lapų formų įvairovę. Kilo klausimų: kodėl viena medžio pusė labiau apaugusi kerpėmis arba samanomis?, kodėl daugumos medžių vienoje pusėje daugiau šakų?, kaip atsirado drevė?, kaip ir kas nukirto medį, kuris nuvirto į upę?, kodėl sraigė nepameta kiauto? Ir dar daug klausimų, į kuriuos ieškojome atsakymų įvairiuose šaltiniuose. Šios dienos veikla plėtojo pažintines galias, nes pasitelkė pojūčius, suvokimą, vaizdinį mąstymą. Praplėtė akiratį, pagilino teorines žinias, susidarė praktinius įgūdžius naudodami lupas ir kompasus.

    Visus mokinius nudžiugino išvyka į Degsnės maumedyną. Maumedyno takeliais kartu su mokiniais keliavo miškininkas, ilgametis mokyklos pradinių klasių jaunųjų miško bičiulių būrelio globėjas Valdas Kvedaravičius. Jis papasakojo, kad maumedyną 1849 metais įkūrė vienas lenkų dvarininkas. Čia buvo atvežti ir pasodinti lenkiniai maumedžiai. Dabar tai valstybės saugomas objektas. Maumedyne auga apie 30 rūšių augalų. Tai vienintelė vieta, kur grybaunant galima rasti pomaumedinį kazlėką.

    Maumedyno plotas – 2,2 ha, vidutinis maumedžių aukštis – 42 metrai, maksimalus aukštis – 49 metrai. Mediena naudojama laivų ir tiltų statybai.

Mokiniai, tyrinėdami aplinką, pastebėjo, kad auga daug kiškiakopūsčių, paparčių, maumedžiams draugiją palaiko ir lapuočiai medžiai. Matavo medžių kamienų apimtį, atstumus tarp maumedžių, atlikdami užduotis taikė matavimų duomenis.

    Ketvirtadienį 4 klasės mokinys Jomantas violončelės garsais pakvietė visus pradinių klasių mokinius, jų mokytojas ir miestelio bibliotekos darbuotojas Editą ir Angelę į kūrinių apie gamtą garsinį skaitymą ir inscenizavimą. Veiklos vyko mokyklos kiemelyje. Mokiniai inscenizavo pasaką ,,Eglė žalčių karalienė“, skaitė pasirinkus kūrinius apie gamtą.

    Bibliotekos darbuotojos supažindino su vaikišku žurnalu ,,Lututė‘‘. Mokiniai, susiskirstę komandomis, ieškojo atsakymų į kryžiažodžių apie gamtą klausimus.

    Savaitės veiklas užbaigėme refleksija. Mokiniai, kartu su muzikos mokytoju Sauliumi, dainavo dainas apie gamtą, klausėsi paukščių balsų, stengėsi atpažinti ir įvardinti paukščius. Mokyklos kieme surengė netradicinio ugdymo savaitės patirtų įspūdžių piešinių parodą. Mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Gražina Antanavičienė pasidžiaugė vykusiomis įvairiomis veiklomis. Aplinkos ir jos objektų stebėjimas žadino norą mokytis, patirti teigiamas emocijas.Mokiniai gražiai bendravo su gamta, pagilino pažinimo, socialinę bei asmeninę kompetencijas.Sakoma, kad ,,Protas žmogų puošia“. Pradinukai gali pasakyti, kad per šiuos metus paaugo ir jų protas.

   Daugiau nuotraukų fotogalerijoje

 Pradinių klasių mokytojos Aldona, Ramutė, Daiva, Irena