author footer link can be edited or disabled only in full version

Kai slėpė lietuvišką žodį

    Istoriniai įvykiai nuolat alino mūsų šalį ir žmones. Jei gini savo šalies laisvę, reikia galvoti ir apie savo tradicijų, papročių, gimtosios kalbos išsaugojimą. Kovo 16 – Knygnešio diena. Kodėl tokia atmintina diena įrašyta tik mūsų kalendoriuje? Mintimis šią dieną grįžtame į tuos laikus, kai slėpė lietuvišką žodį, kai lietuvių kalba keturiasdešimčiai metų buvo išbraukta iš oficialaus kalbų sąrašo. Kovo 14-15 d. 5-10 kl. mokiniams mūsų mokykloje vyko integruotos veiklos, skirtos Lietuvių kalbos dienoms paminėti. 5 klasės mokiniai dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse „Kalbos turtingumas – patarlės ir priežodžiai“. Mokiniai išsirinko vieną patarlę arba priežodį ir pasistengė vaizdžiai iliustruoti pagrindinę posakio mintį. Juk dažnai šnekamojoje aplinkoje girdime sakant: „nekirsk šakos, ant kurios pats sėdi, ką išmoksi, ant pečių nenešiosi.“

    6-10 kl. mokiniams buvo organizuojama literatūrinė popietė „V. Kudirka. 135-osios laikraščio „Varpas“ išleidimo metinės“. Kartu žiūrėjome dokumentinį filmą „Pasijutau lietuvių esą“, kuriame pasakojama apie daktaro Vinco Kudirkos gyvenimo pasirinkimus ir lietuvybės kelią, jo apsisprendimą keisti savo ir Lietuvos likimą. Dirbdami grupelėmis po filmo peržiūros mokiniai sprendė kryžiažodį. Ir jei įdėmiai stebėjo filmą, kryžiažodį įveikti nebuvo sudėtinga! Visada mokinius domina istorinių asmenybių gyvenimas, todėl mokiniai garsiai skaitė V. Kudirkos laiškus, kurių yra išlikę labai nedaug. Dešimtos klasės mokinys Dominykas Remeškevičius muzikiniais kūriniais papildė mokinių skaitymus. Ruošdamiesi Lietuvių kalbos dienoms kai kurie mokiniai nusprendė iliustruoti mūsų „Tautiškos giesmės“ autorių, laikraščio „Varpas“ fragmentus. Šie mokinių darbai puošia mokyklos erdvę, tad kviečiame apžiūrėti mokinių kūrybinius bandymus. Mokyklos bibliotekininkė Edita Traidarienė parengė parodą, kurią galime aplankyti mokyklos bibliotekoje. Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Irena Liutkevičienė kovo 15 d. 11.00 val. vyresnių klasių mokinius, mokyklos bendruomenę pakvietė rašyti Nacionalinį diktantą. Galbūt tų raštingumo klaidų ir buvo, bet svarbiausiai – bendra idėja, susitelkimas ir noras dalyvauti!

    Veiklos, skirtos Lietuvių kalbos dienoms, dar kartą primena, kad Tėvynę, laisvę ir kalbą nuolat turime saugoti. Mylėkime savo gimtąją kalbą, nes tai yra mūsų visų gražiausias tautos žiedas.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Rita Šalčiūtė