author footer link can be edited or disabled only in full version

Sausio 13-oji primena, kad laisvė nėra duotybė

    Šiemet 32-ą kartą minima Sausio 13-oji, arba Laisvės gynėjų diena, yra kitokia, nei iki šiol – Rusijos agresijos Ukrainoje kontekste ji skaudžiai primena, kad laisvė ir nepriklausomybė, deja, nėra duotybė.

    Kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir mūsų mokykloje, sausio 13-osios rytas prasidėjo pilietine akcija „Atmintis gyva, nes liudija“, kai 8 val. ryto vienybės bei atminimo žvakutes 10-čiai minučių uždegėme visų kabinetų languose. Dešimtokai, kartu su mokytoja Reda, stebėjo tiesioginę nuotolinę pamoką iš Seimo „Sausio 13-oji liudininkų akimis“. Į antrą integruotą pamoką aktų salėje susirinko visi mokiniai. Nuskambėjus Lietuvos valstybiniam himnui, netradicinę pamoką pradėjo Sausio -13-osios įvykių liudininkas  tiesiogiai dalyvavęs Seimo gynyboje, mokyklos direktorius Stasys Valančius. Jis papasakojo mokiniams kaip atsidūrė sausio įvykiuose, kaip atrodė viskas tada ten esantiems, koks pasiaukojimas ir vienybė jungė visos Lietuvos beginklius žmones.

    Prieš 32-jus metus brutalia karine jėga sovietai bandė nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990 m. kovo 11 d. paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos. Kalbų būrelio nariai priminė, kad Sovietų Sąjungos kariniams daliniams naktį iš sausio 12-os į 13-ąją šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komitetą žuvo 14 žmonių, šimtai buvo sužeista – tokia buvo Lietuvos laisvės kaina. Žuvusiuosius pagerbėme tylos minute, jiems skyrėme jautrius eilėraščių posmus, skambėjo 8 klasės mokinių Evelinos ir Emilijos atliekama daina ,,Laisvė“. Mes suprantame ir pritariame Seimo pirmininkės pasakytiems žodžiams ,,Laisvės gynėjų dienos reikšmė dar labiau išaugo Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą akivaizdoje, kuris privertė mus iš naujo įvertinti laisvės, pasiaukojimo, gynybos, pasirengimo pasipriešinimui ir daugelį kitų sąvokų“

         Mokytoja Reda