author footer link can be edited or disabled only in full version

Šalia istorijos, kartu su istorija...

   Ekskursija – šviesus atviras langas į pasaulį, kartais artimą, šiuolaikinį, kartais tolimą, nepažįstamą, mažai girdėtą. Taip jautėmės mes, šeštokai ir aštuntokai, lankydamiesi Valdovų rūmuose Vilniuje, laipiodami Kernavės piliakalniais ar pietaudami ant Galvės ežero kranto ir gėrėdamiesi Trakų pilies panorama.

   Istorijos pamokos klasėje ir istorinių objektų lankymas – 2 skirtingi dalykai. Pabuvojęs šalia jų, viską suvoki daug giliau. Visi žinome, kad Kernavė – pirmoji Lietuvos sostinė. Žiūri nuo piliakalnio į slėnį, kuriame prieš 600 metų stovėjo miestas - pirma aiški valdovo rezidencija su galinga gynybinių įtvirtinimų sistema - išgirsti, kad ten yra pelkė, ir apstulbsti. Miestas pelkėje? Kodėl? Juk piliakalniai susilieja su aukštuma. Bet... Pažiūri į slėnį juosiančią Neries upę – natūralią sieną nuo priešų - atsigręži į piliakalnių kompleksą, kurie kaip milžinai saugo žmones, padeda kovoti už savo namus, ir suvoki, kokie protingi žmonės buvo ir prieš 600 metų, ir anksčiau, kaip puikiai mokėjo pasirinkti vietas gyvenimui.

   Džiaugiamės, kad mokslo metų pabaigai pasirinkome tokią išvyką. Smagu, kad mūsų mokiniai moka labai kultūringai elgtis. Ačiū vairuotojui Algiui, kuris labai geranoriškai, su šypsenėle lūpose, mus visur vežiojo.

   Visiems gerų vasaros atostogų.

Klasių auklėtojos Danutė ir Irena