author footer link can be edited or disabled only in full version

Paminėjome Gedulo ir vilties dieną

     „1941 metų birželio 14-oji. Trečia nakties. Niekas nežadėjo nelaimės šią tylią priešaušrio valandą. Tačiau ji atsliūkino į tūkstančius namų, ramiai prieš dienos darbus besiilsinčių sodybų.  Baisiausia, kad tarp sovietinės valdžios priešų buvo ir gausybė vaikų: beveik pusei to meto birželio tremtinių nebuvo ir šešiolikos. Klaiku net pagalvoti, ką turėjo iškęsti vaikai Sibiro pragare...“

    Tokiais žodžiais pradėjome pilietinę iniciatyvą – akciją „ Tremties vaikų žaislai“, skirtą Gedulo ir vilties dienai paminėti.  Mokiniai priminė, kas vyko šią dieną, papasakojo kaip buvo vykdomos tremtys. Vaikų lūpomis kalbėjo tų, birželio 14-osios vaikų  prisiminimai apie jų išgyventą siaubą Sibire. Kokie buvo jų maži džiaugsmai- atsiųsta giminaičių iš Lietuvos lėlė, tikra lėlė,  knygelės.  Širdis stingsta  nuo šių prisiminimų... Mokiniai klausėsi tylėdami ir susimąstę.

    Renginio pabaigoje apžiūrėjome mūsų mokinių pagamintų  žaislų parodėlę, inicijuotą Tolerancijos ugdymo centro. Mokiniai besiruošdami šiam renginiui, vadovaujami   technologijų mokytojos Dainos Kundrotienės,  pabandė įsivaizduoti ir pagaminti žaislus, kokius jų manymu galėjo pasigaminti ir vaikai Sibire.

     Taip pat  birželio 14-ąją su mūsų miestelio bendruomene prisijungiame prie visuotinės Tylos minutės.

     Ši diena ne tik gedulo, bet ir vilties. Tremtiniai tikėjo, kad grįš tėvynėn. Na, o mes viliamės, kad tokių  juodų mūsų tautos istorijos puslapių daugiau nebus, kad galėsime gimti ir gyventi  po savo Tėvynės dangum.

Istorijos mokytoja Jolita  Staselienė