author footer link can be edited or disabled only in full version

MOKINIŲ KŪRYBOS ŠVENTĖ „PO KLEVU 2019“ BALBIERIŠKYJE

    Šiandien mūsų mokykloje nuskambėjo jau tradicine tapusi mokinių kūrybos šventė „Po klevu“. Be mokyklos bendruomenės, šventėje dalyvavo Prienų Švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Laimutė Jančiukienė ir Renata Pavlavičienė, Prienų Švietimo pagalbos tarnybos metodininkė Oksana Radzvilavičienė, Punsko Dariaus ir Girėno pagrindinės mokyklos ir gimnazijos direktorius Jonas Vydra su jaunosiomis poetėmis.  Pirmiausia renginio iniciatorė ir vedėja mokytoja Irena Liutkevičienė pakvietė abiejų mokyklų direktorius Joną Vydrą ir Stasį Valančiųuždegti kūrybos aukurą, esantį prie lauko ramunių ir klevo. Tada teatro, muzikos, kino kalba nusikėlėme į poezijos pasaulį, padedantį atvirai ir nuoširdžiai bendrauti, susikaupti, turtinti savo jausmus, dalytis jais su kitais žmonėmis, kartais ir naują mintį išausti.

    Scenoje apie poeziją kalbėjosi antikos laikų Išminčius, Optimistas, Skeptikas ir Poetė. Kaip gerai, kad poetas turi teisę kalbėti visų vardu, visų gyvenimu, turi teisę suprasti viską taip, kaip visi, arba taip, kaip supranta tik jis pats. Skaitytojas supras savaip.  Vienas sau pasakys – ir aš taip manau, ras pritarimą savo mintims, kitas nustebs – o aš ir nepagalvojau, kad taip gali būti, trečias apskritai pradės save geriau pažinti. Kad reikia gero draugo, kuriam tu rūpėtum, kuris dėl tavęs jaudintųsi, atskleidė suvaidintas Mažojo princo ir Lapės dialogas. Tada pasidarai amžinai atsakingas už tą, su kuriuo susibičiuliauji.

    Po tokių pamąstymų mokiniai nupynė gražų savo pačių sukurtų trioletų vainiką. Trioletų, kurių temos jiems svarbios, padedančios suvokti šių sudėtingų laikų problemas. Tai temos apie gamtą, karą, techniką, keliones, pokštus ir jausmus. Poezijos vainiką jausmingai papildė  mergaičių iš Punsko perskaityti eilėraščiai – apie Lietuvą mėlyno lino akim, kurią nešiojasi širdyje, apie džiaugsmą, kad lietuviškai kalba jų tėvai ir jos pačios, kad žmonės lyg snaigės, kurios sukrenta į vieną visumą ir bando suprasti vienas kitą. Jei bent vienas žmogus supras tavo poeziją, reikia džiaugtis ir kurti, - sakė mūsų aštuntokės. Kad reikia nebijoti išsiskirti iš kitų, atskleidė etiudas apie Džonataną ir Žuvėdras. Tada atsivers gyvenimo prasmė – mokytis, atrasti, pajusti laisvę. Tikėjimas tuo, ką darai, atveria nežinomas erdves.

    Jauniesiems kūrėjams ir organizatoriams, įteikdami Padėkos raštus ir atminimo dovanėles, dėkojo mokyklos direktorius, svečiai. Jie kvietė ir toliau kalbėti poezijos kalba, auginti savo sparnus kūrybai, nebijoti būti kitokiu, išdrįsti kurti ir tobulėti. „Išmesk žmogų iš kūrybos, iš meno pasaulio – ir žmonija atsidurs pirmykštėje būsenoje“, - kūrybos esmę apibendrino mokytoja I. Liutkevičienė.

    Daugiau nuotraukų fotogalerijoje

Mokytoja Janina Grigutienė