author footer link can be edited or disabled only in full version

Sąmoningumo didinimo mėnuo „BE PATYČIŲ 2019“

   Balbieriškio pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai jau keletą metų dalyvauja ankstyvosios prevencijos programose ,,Zipio draugai‘‘ ir ,,Obuolio draugai“.

   Šių  programų tikslas – padėti vaikams įgyti kasdienių sunkumų ir stresinių situacijų įveikimo gebėjimą.

   Šiais metais prisijungėme prie VŠĮ ,,Vaiko labui“ siūlomos veiklos Sąmoningumo didinimo mėnuo  „BE PATYČIŲ 2019“.

   Pirmą savaitę 1- 4 klasių mokiniai kalbėjosi apie draugystę , gebėjimą užmegzti draugystę ir tinkamai reaguoti į atstūmimą bei vienatvę. Pradinukai kūrė klasėse ,,Sėkmingo bendravimo taisykles“.

  Antrą savaitę dirbdami grupėse, žaisdami,  ieškojo būdų kaip padėti liūdesį išgyvenančiam draugui.  Aptarė ,,Pagalbos draugui taisykles“. Mokiniai išsakė savo nuomonę, kodėl kiekviena taisyklė  yra svarbi. Ieškojo išeičių, kurios padėtų draugui pasijusti geriau.

 Trečią savaitę klasių valandėlių metu mokiniai kalbėjosi kaip atpažinti patyčias, geriau suprasti taisykles dėl elgesio be patyčių ir pagilino klasių sutartis dėl elgesio be patyčių. Taisykles siūlė patys pradinukai. Klasių sutartyse atsirado šie punktai.

  1. Niekas neturi teisės tyčiotis iš kito žmogaus.
  2. Jeigu patiriame patyčias, galime kreiptis pagalbos į žmogų, kuriuo pasitikime.

   Visi sutarėme,  kaip svarbu būti nusiteikus bendradarbiavimui su kitais.

  Ketvirtą savaitę klasių auklėtojos kalbėjosi su mokiniais apie tai, kas padeda išvengti konfliktų, padeda bendrauti, kurti gerą klasės atmosferą ir kelia džiugesį. Įtvirtino ,,Auksines geros išeities taisykles“. Diskutavo, kodėl priimant teisingą sprendimą reikia žengti keturis žingsnius ir kodėl kiekvienas žingsnis svarbus. 

  Smagiai pabaigai ketvirtokai su  savo mokytoja Irena  parašė laiškus, trečiokai su mokytoja Daiva paruošė plakatą apie draugystę, antrokai su savo mokytoja Ramute sugalvojo po linkėjimą ir įmetė į ,,Auksinių minčių skrynelę“, pirmokai, vadovaujami savo mokytojos Aldonos, nupiešė draugystės piešinį. Darbai sudėti į bendrą mokyklos pradinių klasių  mokinių ,,Draugystės knygą“.

  Visi 1- 4 klasių mokiniai labai norėjo ir stengėsi, kad jų klasė taptų draugiškesnė.  Siekė suprasti, kad tik bendraudami ir bendradarbiaudami gali kiekvienas atsiskleisti, pažinti save ir tobulėti. Pačiam priimant sprendimus reikia nemažai kantrybės ir išminties, bet tai padeda augti. 

  Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Gražina Antanavičienė pasidžiaugė 2 klasės mokytojos, prevencinės programos „Obuolio draugai“ pedagogės suburiančia iniciatyva- visą kovo mėnesį organizuoti kolegišką mokytojų ir mokinių veiklą, kuri neabejotinai  padėjo mokiniams ugdytis socialinę kompetenciją, laiduojančią tarpasmeninių santykių  ir ugdymosi sėkmę. 

 Mokytoja Ramutė Švedienė