author footer link can be edited or disabled only in full version

„Makaronų tiltai 2019“

     Kovo 15 d. grupelė Balbieriškio pagrindinės mokyklos mokinių (3 aštuntokai:Martynas Šarauskas, Džiugas Žvirblys, Audrius Slavinskas  ir  devintokas Henrikas Vaičiulis) dalyvavo nacionaliniame tiltų sta­ty­bos iš ma­ka­ro­nų čem­pio­na­to „Ma­ka­ro­nų til­tai 2019“ at­ran­kos tur­ny­re. Var­žy­bų tiks­las – su­konst­ruo­ti kuo stip­res­nį til­tą iš ma­ka­ro­nų („Spagečių“).

     Apie tiltų konstrukcijas pasakojo VGTU docentas dr. Gintautas Ambrasas, kuris pateikė konkurso vykdymo instrukcijas, o varžybų metu komandoms gelbėjo patarimais. Varžybų dalyviams buvo išdalintos priemonės: „Spagečių“ pakelis bei 4 gabalėliai plastilino ir skirtas 45 minučių laikas, per kurį komandos turėjo parodyti savo sumanumą, kūrybiškumą ar, tiesiog, improvizuoti.

      Varžybose rungėmės su  mokiniais iš Prienų „Žiburio“ ir Jiezno  gimnazijų, Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos, „Revuonos“ pagrindinės mokyklos - 15 komandų tarpe.

     Mūsų komandai, pasivadinusiai „Spagečiai“ pavyko sukonstruoti vieną iš lengviausių tiltų (tai taip pat buvo vertinama), tik pritrūko tikslumo parenkant tilto ilgį, todėl tai tapo lemiamu aspektu atliekant  bandymus su svoriais. Puiku, jog tiltas išlaikė 2 kg svarmenį, tačiau uždėjus 2,5 kilogramo tiltas nusprūdo nuo atramų. Bet nukritęs ant žemės išliko nepairęs.

     Atrankos etapų rekordas – išlaikytas 6,3 kg svoris. O finalinio etapo, kuomet naudojami tvirtesni makaronai bei klijai, rekordas virš 321 kg. Or­ga­ni­za­to­rių tei­gi­mu, to­kia kū­ry­ba su­tei­kia in­ži­ne­ri­nių pa­grin­dų, o pačios varžybos – azartiškos bei džiaugsmingos.

     Mokyklos komanda pasidžiaugė dalyvavimu čempionate ir pažadėjo jau vasarą surengti panašias varžybas savoje mokykloje.

 Žydrūnas Tautvydas, fizikos ir IT mokytojas metodininkas