author footer link can be edited or disabled only in full version

„Gamta - tai tylus, žalias lapas, turintis daug draugų“ /Antroko mintys/

    ,,Mokykla teikia ne tik išsilavinimą. Tolerancija, gamtosauginė veikla, sveikatos stiprinimas – mūsų mokyklos darbo kryptys“, - šiais žodžiais mokyklos direktorius Stasys Valančius pradėjo mokyklos Gamtosauginio komiteto ataskaitinį susirinkimą.

    Komiteto nariai atspindi mokyklos bendruomenę: mokiniai, mokytojai, mokinių tėvai, nepedagoginiai mokyklos darbuotojai.

    Padėkos raštas mokyklai ir IV-oji Žalioji vėliava – tai įrodymas, kad ši veikla mūsų mokyklai labai svarbi.

    Ramus mokytojos Linos balsas, supažindinantis susirinkusiuosius su nuveiktais darbais, tarsi bylojo: nuveikėme nemažai,  mūsų krašto gamta įpareigoja mus taip dirbti.

    Darbas grupėse įrodė, kad gamtosauginė veikla vienodai svarbi tiek mokiniams, tiek suaugusiems. Taip atsirado naujas darbų planas. Džiugu, kad net mažieji mokinukai suvokia, kokius svarbius darbus galima padaryti veikiant sutartinai: siūlė ypač prižiūrėti mokyklos aplinką, pasodinti medžių, patiems  parengti paskaitėlių mažesniesiems mokiniams, sutvarkyti Peršėkės krantus, apsilankyti Palių durpyne ir susipažinti su durpių kasimo naujausia technologija, technika, sužinoti, kiek galima pasinaudoti gamtos teikiamais turtais jai nepakenkiant.

    Mūsų mokyklos graži tradicija Žemės dienai paruošti programą, skirtą mūsų gamtai, žmonėms. Prieš keletą metų tokio renginio metu buvo išsakyta labai opi visiems žmonėms, sustojantiems pasigrožėti Nemuno vingiu, problema: buvo išvežti šiukšlių konteineriai, įrengti perspėjimai, kad šiukšles mėtyti draudžiama. Atsirado ranka rašytų klausimų, kur jas tada dėti. Mūsų programoje buvo parodytas siužetas, su kokiomis problemomis susiduria žmonės. Direktorius tada atsakė, ką daryti, – savo šiukšles pasiimti pačiam.

    Ar taip žmonės darė? Ne visi. Šį mūsų siužetą matė ir viešnia iš NEMUNO KILPŲ REGIONINIO PARKO DIREKCIJOS. Ne iš karto vėl atsirado atliekų konteineriai, bet atsirado. Gražus siekis žmones priversti tausoti gamtą, bet sprendimai negali būti priimami per anksti – žmones reikia mokyti.Todėl mūsų mokinių planai, kad reikia bendramokslius patiems mokiniams šviesti, yra labai teisingi.

    Gamta tyliai priima mus visus. Gamta – tai žalias lapas, kuris priima geranorišką žmogų ir teikia jam patį didžiausią džiaugsmą žemėje – grožio suvokimą. Antrokas teisus.

Mokytoja Irena Liutkevičienė