author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

Tolerancijos ugdymo centrai švenčia 20-ies metų veiklos sukaktį

    Tarptautinės tolerancijos dienos išvakarėse, lapkričio 15-ąją, Vyriausybės rūmuose pasveikinti 20-ies metų veiklos Lietuvoje sukaktį minintys Tolerancijos ugdymo centrai ir jų atstovai. Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė įteikė padėkas labiausiai nusipelniusiems tolerancijos ugdymo programos dalyviams – mokytojams ir švietimo darbuotojams iš įvairių Lietuvos miestų. Džiaugiamės, kad mūsų mokykla , pateko į aktyviausiųjų sąrašą, buvo apdovanota Padėkos raštu ir Lietuvos Respublikos istorine vėliava.

    Sveikinimo kalboje premjerė pabrėžė būtinybę nepamiršti skaudžių ir nepatogių istorijos puslapių, nes tai – pamokos ir perspėjimai, kuriuos būtina girdėti ir įsisąmoninti, išties norint, kad praeities klaidos nebūtų kartojamos. 

    „Stebėdami karą Ukrainoje, o taip pat „Hamas“ atakas prieš Izraelį bei jų raibulius pasaulyje, matome, kad istorija turi polinkį savotiškai kartotis, rimuotis – ji grįžta, deja, jau girdėtu skambesiu ir ritmu. Bet patirtis ir išmintis padaro mus atsparesnius, geriau pasirengusius dažnai kartojamą frazę „daugiau niekada“ paversti tvirtu asmeniniu pažadu, o ne tik tam tikromis progomis kartojamais trafaretiniais žodžiais“, – renginyje kalbėjo premjerė.

    Kaip pridūrė Vyriausybės vadovė, tolerancija leidžia dalytis idėjomis ir patirtimis, kurios brandina visų mūsų gyvenimus, ji suteikia galimybę žvelgti jautriau, matyti plačiau ir paskatina mąstyti giliau, augindama atjautą visuomenėje, nes neapykantos kitam virusas vis dar tebėra gajus.

    Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos vadovė  Paulė Kuzmickienė pasidžiaugė, kad Tolerancijos ugdymo centrai skleidžia bendruomeniškumo ir pagarbos kitam žinią, puoselėja istorinę atmintį, ugdo jaunosios kartos pilietiškumą.

    Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti sekretoriato vadovas Ronaldas Račinskas ir Tarptautinės komisijos švietimo programų koordinatorė Ingrida Vilkienė priminė, kad pirmą kartą Tarptautinė tolerancijos diena Lietuvoje paminėta 2003 m. lapkričio 16-ąją, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti iniciatyva. Per veiklos 20-metį Lietuvoje buvo įkurti 172 tolerancijos ugdymo centrai, kurių misija –  gilinti mokinių ir mokyklų bendruomenių žinias apie nacių ir sovietų okupacijų nusikaltimus bei jų pasekmes, ugdyti ir puoselėti pagarbą žmogaus teisėms bei skirtingoms kultūroms. Tarptautinės komisijos Padėkos raštai buvo įteikti 3 ilgamečiams Tolerancijos centrų vadovams, stovėjusiems prie TUC kūrimosi ištakų. Padėka įteikta Balbieriškio miestelio TUC vadovui Vitui Rymantui Sidaravičiui.

    Renginyje Vyriausybėje trečiadienį dalyvavo daugiau kaip 100 šalies pedagogų ir švietimo darbuotojų, prisidedančių prie tolerancijos ugdymo programos įgyvendinimo.

    Režisierius, žurnalistas ir keliautojas Rimas Bružas trumpai apžvelgė dabartinius įvykius Izraelyje ir Ukrainoje.

    Konferencijos dalyviams muzikinius kūrinius dovanojo Raseinių rajono Ariogalos gimnazijos abiturientė Evelina, šešėlių teatro spektakliu nustebino Radviliškio rajono Baisogalos kultūros centro dramos studija.

TUC koordinatorė mokytoja Reda