author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

Dalyvavome Gyvųjų maršo renginyje Lenkijoje

    2023 m. balandžio 16-19 d. dalyvavome tarptautiniame Gyvųjų maršo renginyje Lenkijoje, buvusioje nacių įkurtoje Aušvico – Birkenau koncentracijos stovykloje. Renginys skirtas prisiminti Varšuvos geto sukilimą (hebrajiškai minimą dieną – Yom HaShoah) ir pagerbti Holokausto aukas. Lietuvos delegacijos atstovavimą tarptautiniame Gyvųjų maršo renginyje organizavo Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti bendradarbiaujant kartu su Tarptautine Gyvųjų maršo organizacija (EMOTL). Norint pajausti renginio vertę reikia bent kartą jame sudalyvauti. Šiemet renginyje dalyvavo apie 10000 dalyvių iš įvairių ne tik Europos, bet ir  pasaulio šalių: Argentinos, Panamos, Uruguvajaus, PAR, Izraelio ir kt. Dvidešimt gyvų Holokausto liudininkų dalijosi kraują stingdančiais prisiminimais. Bendras garbaus amžiaus dalyvių ir jaunosios kartos susitelkimas, vienybė, pagarba ir suvokimas karo Ukrainoje akivaizdoje, kokia tai buvo tragedija ir , kad prisimindami negalime leisti tai pasikartoti. Uždegėme žvakeles, palikome lenteles su parašytais savo pamąstymais, mintimis, lūkesčiais...

    Holokaustas ne vien Aušvicas. Aplankėme dar vieną nacių įkurtą 1941-1944 m. priverstinio darbo ir mirties stovyklą Treblinkoje. 17 ha plote priverstinai dirbo apie 20000 tūkstančių belaisvių, 10000 iš jų mirė arba buvo nužudyti. Mirties lageryje buvo nužudyta apie 800000 žydų iš Lenkijos, Austrijos, Belgijos, Prancūzijos ir kitų Europos šalių.

    Lankėmės ir Krokuvoje. Šis miestas tai ir dalis Lietuvos istorijos. Lyg nujausdamas, kad vykstame į liūdną renginį, Krokuvos dangus mus visą dieną merkė lietumi, bet neišgąsdino ir dar kartą papildėme jau turimas žinias, išgirdome naujų detalių apie senosios Krokuvos istoriją ir žydiškąjį šventojo Kazimiero kvartalą. Sostinė Varšuva svetingai priėmė nakvynei ir leido pasimėgauti skaniu maistu ir puikiu poilsiu.

TUC koordinatorė mokytoja Reda