author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

NEŠANTYS ŠVIESĄ. Simfonija dedikuota Čijunei Sugiharai

    Tikriausiai retas nėra girdėjęs pasakojimo apie be galo įkvepiantį Japonijos imperijos vicekonsulo Čijunės Sugiharos (Chiune Sugihara) herojiškumą. Savo veiklą Antrojo pasaulinio karo metais Kaune vykdęs Č. Sugihara, iš pažiūros paprastas žmogus, nepritrūko drąsos ir besipriešindamas nacių režimui, rizikuodamas savo gyvybe ir karjera, išgelbėjo daugiau nei 6 000 iš Europos bėgančių žydų gyvybių, išduodamas jiems Japonijos tranzitines vizas, nors tam neturėjo Japonijos vyriausybės leidimo. Jo drąsa ir humaniškumas buvo neprilygstamas užuojautos pavyzdys didelės tamsos ir blogio metu.

    Šiandien mokyklos bendruomenės  komanda ,kartu su kitų šalies Tolerancijos ugdymo centrų atstovais,Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti  kvietimu turėjo puikią galimybę  Kauno valstybinėje filharmonijoje patys pirmieji išgirsti Čijunės Sugiharos istoriją papasakotą muzikos kalba.

    „Nešantys šviesą“ – tai didelės apimties muzikinis kūrinys, kurio autorė, visame pasaulyje žinoma kompozitorė Lera Auerbach. Kartu su Kauno valstybiniu choru bei Kauno miesto simfoniniu orkestru pirmą kartą šį kūrinį klausytojams pristatė violončelės virtuozė Kristina Reiko Cooper. Dirigavo – Lietuvos ir viso pasaulio klausytojams puikiai pažįstamas, prestižinių „Grammy“ muzikos apdovanojimų nominantas maestro Konstantinas Orbelianas.

    Projektas, kurio iniciatorė japonų kilmės violončelininkė Kristina Reiko Cooper, yra įgyvendinamas gavus didelę „Yad Vashem“ Pasaulio holokausto centro Jeruzalėje paramą.

    Sugiharos namų atstovas Dr. Linas Venclauskas trumpai pristatė Čijunės biografiją.Švietimo programų koordinatorė Ingrida Vilkienė pabrėžė, kad pasaulinė kūrinio premjera vyksta Lietuvoje, Kaune. Kaunas buvo pasirinktas neatsitiktinai – būtent šiame mieste rezidavo vicekonsulas Čijunė Sugihara, o taip pat šis projektas yra vienas „Kaunas –Europos kultūros sostinė 2022” programos akcentų. Prieš koncertą ir po jo visi dalyviai turėjo galimybę apžiūrėti filharmonijos fojė demonstruojamą parodą, skirtą Pasaulio teisuoliams.

    Dėkojame Tarptautinei komisijai už sudarytą galimybę muzikaliai tobulėti, pabendrauti su bendraminčiais kolegomis ir nuostabiai praleistą laiką.

TUC koordinatorė mokytoja Reda