author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

Vykdome TOLI projektų veiklas

    Rugsėjo 16 dieną  pradėjome vykdyti projektines veiklas.Pernai su žydiškų valgių ir švenčių tradicijomis susipažino 9-10 klasių mokiniai, o šiemet 5-9 klasių mergaitės tęsė pažintį su žydų tauta edukaciniame renginyje „Nuo beigelio iki chalos: kalendorinės žydų šventės ir tradicinis maistas“, kurio metu vyko kulinarinės dirbtuvės, pristatančios žydų kalendorines šventes ir tradicinius patiekalus, pasitelkiant Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės ir beigelių krautuvėlės patirtį, sukauptas teorines ir praktines žinias apie chalų ir beigelių gamybą, XVI amžių menančią istoriją. Edukacijos metu mergaitės susipažino su Lietuvos žydų kulinariniu paveldu, pagrindiniais patiekalais, košerinio maisto principais, sužinojo, kokios yra litvakų ir lietuvių virtuvių sąsajos, kokios yra didžiosios žydų kalendorinės šventės. Dauguma dalyvių pirmą kartą ragavo autentiškų litvakiškų beigelių ir patys mokėsi kepti chalą.

    Tik atvykę mokiniai buvo įdarbinti: savomis rankomis minkė mielinę tešlą ir padarė chaloms skirtas pynutes, vėliau klausėsi balabostos Rivos ir Dovilės pasakojimų apie žydus, košerinio maisto ypatumus. Prikaupę teorinių žinių, mokiniai lėkė dekoruoti savo unikalių chalų. Galiausiai, kol krosnyje kepė chalos, visi kartu ragavome žydiškus pusryčius: beigelis, lydytas sviestas-sūris, vyšnių džemasmedus.

    Kai chalos iškepė ir edukacija baigėsi, visi sustojome  ir palinkėjome vienas kitam „Šabat šalom“! Pačios prisivalgę, savo iškeptas šventines chalas,parvežėme paragauti namiškiams.

TUC koordinatorė mokytoja Reda