author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

Nuo beigelio iki chalos: kalendorinės žydų šventės ir tradicinis maistas

    Lietuvos žydai – litvakai - yra neatsiejami nuo Lietuvos valstybės kūrimosi, vystymosi, kasdienio gyvenimo ir jų istorija čia skaičiuoja daugiau nei 700 metų. Per tiek šimtmečių susiformavo vietinės tradicijos ir papročiai, galima atsekti žydų įtaką lietuviams, ir atvirkščiai – lietuvių žydams.

    Šiandien dalyvavome edukaciniame užsiėmime Vilniuje Beigelių krautuvėlėje, kurio metu vyko kulinarinės dirbtuvės, pristatančios žydų kalendorines šventes ir tradicinius patiekalus, pasitelkiant Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės ir Beigelių krautuvėlės patirtį, sukauptas teorines ir praktines žinias apie chalos gamybą, beigelio gamybą ir istoriją, menančią XVI amžių.Edukatorės Natalija ir Dovilė bei pagrindinė šeimininkė Riva 8-10 klasių atstovams pristatė i istoriją, trumpai pasakojančią apie Lietuvos žydų kulinarinį paveldą, pagrindinius patiekalus, produktus, košerinio maisto principus, kas būdinga litvakų virtuvei, kokios sąsajos tarp litvakų ir lietuvių virtuvių, kokios yra didžiosios žydų kalendorinės šventės, kas joms būdinga, bei  dalyvavo praktiniame užsiėmime, kurio metu buvo  demonstruojama, kaip gaminama žydiška chala ir beigeliai, jų ragaujama. Visiems puikiai pavyko pasigaminti chalos pynutę, jč pagal skonį pasipuošti pabarstukais. Kas po vieną, kas po dvi chalas parsivežė į namus ir skaniai suvalgė su šeimos nariais pasidalindami patirtais įspūdžiais.

                       Mokytoja Reda