author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

Išvyka Į Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejų

    Mokyklos penktokai kartu su klasės auklėtoja Danute ir mokytoja Ramute lankėsi Vilniaus Gaono žydų muziejuje.  Edukacinio užsiėmimo  metu mokiniai buvo supažindinti su Antrojo pasaulinio karo metu Lietuvoje vykusiais įvykiais, Holokaustu. Dalyviai apsilankė ekspozicijoje ,,Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“. Mokiniai susipažino su autentiškais dokumentais ir pasakojimais.

    Penktokai aplankė ir garsaus litvakų dailininko Samuelio Bako darbų nuolatinę ekspoziciją. Užsiėmimo dalyviai susipažino su dailininko  naudojamais simboliais ir jų reikšmėmis. Antrojo pasaulinio karo įvykiais: atskyrimas iš kitų ir perkėlimas į getą, gyvenimas gete ir ,,geltonieji lopai‘, maisto nepriteklius, bendruomenės lemtis ir žmonių gelbėtojai.

    Holokausto ekspozicijos įrengtoje  geto slėptuvėje ,,Malinoje‘‘, klausydamiesi jautraus fragmento iš Ichoko Rudaševskio dienoraščio apie tai, ką jam, dar vaikui teko patirti besislepiant ,,Malinoje‘‘, susimąstė, ką reiškė II pasaulinio karo metais būti žydu.

    Mokiniai sužinojo, kad viena iš muziejaus veiklų sričių - Lietuvos gyventojų, gelbėjusių žydus Antrojo pasaulio karo metais, atminimo įamžinimas. Pagilino ir pasitikrino savo suvokimą ir žinias apie Holokaustą.

                                                                                                                             Mokytoja Ramutė