author footer link can be edited or disabled only in full version

Europos kalbų diena kitaip

     Mato Šalčiaus 130- ieji  gimimo  metai. „Matas Salcius- famous Prienai  explorer ”

     Vasarą perskaičiusi  kraštiečio Mato Šalčiaus knygą „Svečiuose pas 40 Tautų“ anglų kalbos mokytoja Rita buvau pakerėta M. Šalčiaus troškimu supažindinti pasaulį su Lietuva. Kolegialiai pasitarę nusprendėme kartu  būtinai apie tai papasakoti savo mokiniams. Sumanėme vesti  4 klasėje integruotas lietuvių kalbos, dailės ir technologijų, pasaulio pažinimo, anglų kalbos pamokas.

    Pamokos  apie kraštietį, mokėjusio daug kalbų, tarp jų ir anglų, paskatino mokinių motyvaciją.

    Šiose pamokose buvo vertinga tai, kad mokiniai sužinojo kelis faktus apie Matą Šalčių. Pasidomėję jo  kelionėmis praplėtė pasaulio pažinimo žinias. Mokiniai klausėsi, lavino atminti, piešė ir komunikavo. Ketvirtokai  refleksuodami pildė klausimyną apie Mato Šalčiaus biografijos faktus. Pamokų metu buvo ugdomos šios kompetencijos: mokėjimo mokytis, komunikavimo, pažinimo, socialinė ir asmeninė.

    Mokiniai patys kūrė plakatus apie M. Šalčiaus aplankytas šalis, užrašė įdomiausius gyvenimo faktus. Ieškojo žemėlapyje aplankytų šalių, piešė tų šalių vėliavas, atsakinėjo į klausimus apie sostines, vėliavų spalvas, pačias šalis ir žmonių pomėgius. Dviejų pamokų metu mokiniai klausėsi mokytojos pasakojimo angliškai, o po to pildė klausimyną ir piešė M. Šalčiaus sodybą. Pradiniame užsienio kalbos mokymo etape  mokymasis apibūdinti šalis, žmones, jų išvaizdą, paklausti ir atsakyti, ką kas turi –svarbus pamatas tolesniame kalbos ugdymosi formavime.

    Ketvirtokai  nagrinėjo žodžius plakatuose, ieškodami pažįstamų frazių. Lietuvių kalbos pamokoje aiškinosi mėgstamiausios M. Šalčiaus patarlės: “Genelis margas, pasaulis dar margesnis” prasmę, o  anglų kalbos pamokoje išmoko patarlę pasakyti angliškai. Kiekvienam buvo sudarytos sąlygos patirti sėkmę.  Buvo nelengva, bet verta, nes labai įdomu, gyva, tikra.

          Anglų kalbos mokytoja metodininkė Rita  ir pradinių klasių mokytoja metodininkė Ramutė