author footer link can be edited or disabled only in full version

2016–2017 m.m.

Respublikinis seminaras ,,Istorija liudininkų akimis“

Kiekviena pragyventa diena išaušus kitai dienai jau tampa istorija. Kiekvieni prabėgę metai į gyvenimo knygą įrašo daug įdomių istorijų. Dvidešimtas amžius į mūsų tautos istoriją įnešė daugybę naujų atradimų, faktų, tačiau buvo kupinas ir žiaurių,sveiku protu nesuvokiamų, įvykių bei skaudžių istorijų. Vienas iš XX a. Istorijos knygos skaudžiausių puslapių yra skirtas Holokausto temai. Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti sekretoriato iniciatyva Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose ir pavienėse organizacijose įsikūrę Tolerancijos ugdymo centrai vykdo švietėjišką veiklą mokyklose, organizuoja atminties renginius, ugdo toleranciją ir pagarbą istorinei atminčiai. Deja, laikas negailestingas ir vis mažiau lieka liudininkų galinčių gyvai papasakoti apie vieną ar kitą istorinį praeito šimtmečio įvykį.

Lapkričio 3-4 dienomis mokyklos direktorius Stasys Valančius, soc.pedagogė Asta Marcinkevičienė ir TUC koordinatorė mokytoja Reda Valančienė dalyvavo Kalvarijos gimnazijoje  vykusiame seminare ,,Istorija liudininkų akimis“. Seminaro metu buvo pristatyta Tarptautinės komisijos švietimo apie Totalitarinių režimų nusikaltimus,nusikaltimų žmoniškumui prevencijos ir Tolerancijos ugdymo programa: kodėl svarbu švietimo procese panaudoti liudininkų medžiagą? Raseinių r. Ariogalos istorijos mokytoja Rasa Zakaitė pristatė gimnazijos TUC sukurtą filmą apie žydų gelbėtoją...,pateikė metodines rekomendacijas filmo naudojimui pamokose. Ingrida Vilkienė ir Utenos Aukštakalnio progimnazijos istorijos mokytoja Roma Dikaitė vedė metodinį užsiėmimą, kaip panaudoti įvairias foto nuotraukas atskleidžiant Holokausto temą. Didžiausio susidomėjimo sulaukė metodinio leidinio ,,Istorijos iš praeities“ pristatymas ir susitikimas  su vienu iš herojų, gyvu istorinės praeities liudininku,išgelbėtu Holokausto metu Maušiu Segaliu.Vos trijų metukų vaiką, vokiečių karininkas ištraukė iš duobės ir atidavė motinai, kuri buvo lietuvė, tačiau vaiką slėpė ir išgelbėjo geriausia motinos draugė Marytė,nes tėvas buvo nužudytas, o motina ištremta į koncentracijos stovyklą Vokietijoje. Nors Maušiui tada buvo tik 3 metai, bet jis niekada neužmiršo patirto siaubo, o vėliau ir patirto svetimų žmonių gerumo.

Sekanti seminaro diena buvo skirta pažintinei ekskursijai po Kalvarijos štetlą, susipažinimą su gimnazijos muziejumi, apsilankymą masinių žudynių vietoje Marijampolėje ir apžvalginei ekskursijai po Marijampolę tema ,,Daugiatautė Marijampolės istorija“. Seminaro dalyvių neišgąsdino žvarbus oras, nes visus vienijo noras geriau pažinti šalia mūsų gyvenusių žmonių istoriją, šildė įdomus ir išsamus mokytojo  Alvydo pasakojimas, šiltas organizatorių priėmimas ir rūpestis.

Mokytoja Reda