Tolerancijos ugdymo centras

Iniciatyva ,,Geltonasis narcizas“

Kategorija: Tolerancijos ugdymo centras
Paskelbta: 2024 Balandis 19, Penktadienis 17:07

    Balandžio 19 dieną Lenkijoje ir kitose šalyse vyksta POLIN muziejaus iniciatyva ,,Geltonasis narcizas“. Ši iniciatyva skirta Varšuvos geto sukilimo datai ir didvyriškam pasipriešinimui nacizmui bei Holokausto aukoms atminti. Kodėl balandžio 19 dienos simboliu pasirinktas geltonasis narcizas?

    Istorija susijusi su vienu iš geto kovotojų ir vienu iš sukilimo vadų – Marek Edelman. Jam pavyko išgyventi, kai 1943 m. gegužės 10 dieną kartu su grupele kovotojų, degant getui, pabėgo iš slėptuvės į Varšuvos nežydišką rajoną ir pasislėpė tarp lenkų – pasipriešinimo judėjimo dalyvių. Po karo jis liko Lenkijoje, tapo kardiologu. Iki jo mirties 2009 m., kasmet, balandžio 19 d. nepažįstamas žmogus atnešdavo prie jo namų geltonų narcizų. Marek Edelman narcizus padėdavo prie paminklo Geto kovotojams.

    Mūsų mokykloje šiandien mokytoja Reda vedė integruotą etikos pamoką, kurios metu kalbėjome apie Varšuvos geto žmonių didvyriškumą, žiūrėjome filmą ,,Muranov – šiaurės rajonas“. Antrokai (mokytoja Ramutė Švedienė) sušoko žydišką šokį, dovanojo geltonus narcizų žiedus. Vyresniųjų klasių mokiniai pagerbė žydų ir ukrainiečių kovotojų didvyriškumą atlikdami patriotines dainas, skaitydami eiles.

                                                                                  TUC informacija