Tolerancijos ugdymo centras

Išvyka į Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejų. Vykdome TOLI projekto veiklas

Kategorija: Tolerancijos ugdymo centras
Paskelbta: 2023 Spalio 13, Penktadienis 17:44

    Mokyklos antrokai su draugais ketvirtokais lankėsi Vilniaus Gaono žydų muziejuje. Edukacinio užsiėmimo metu mokiniai buvo supažindinti su žydų gyvenimo tradicijomis,  Holokausto įvykiais.

    Mokiniai apsilankė ekspozicijoje ,,Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“. Susipažino su autentiškais dokumentais ir pasakojimais. Garsaus litvakų dailininko Samuelio Bako darbų nuolatinėje ekspozicijoje susipažino su dailininko naudojamais simboliais ir jų reikšmėmis. Antrojo pasaulinio karo įvykiais: atskyrimas nuo kitų ir perkėlimas į getą ir žydų vertimą nešioti skiriamąjį ženklą – geltoną šešiakampę žvaigždę, kuri tapo jų kančios simboliu, maisto nepriteklius, bendruomenės likimas ir žmonių gelbėtojai.

    Visus sujaudino jautrus edukatorės pasakojimas apie žydų gelbėtojus, kurie vadinami pasaulio tautų teisuoliais. Jų vardai iškalti sienoje, esančioje Izraelyje, teisuolių sode.

    Muziejaus skliautais nuskambėjusi Vytauto mamos Neringos žydiška  daina sustiprino mokinių supratimą, kad mes visi kuriame bendrą ateitį.

    Holokausto ekspozicijos įrengtoje geto slėptuvėje ,,Malinoje“ klausydamiesi fragmento iš Icchoko Rudaševskio dienoraščio apie tai, ką jam dar vaikui teko patirti besislepiant ,,Malinoje“, susimąstė ką reiškė II pasaulinio karo metais būti žydu.  Visiems buvo sunku tramdyti jausmus.

    Prie paminklo žydų tautos nužudytiems Panerių miškuose atminti padėjome akmenėlį. Kai prisiliečiame prie skausmo, iškentėto prieš daugelį metų ir akmenėlis pajunta kaip į jo kūną grįžta šiluma.

    Mokiniai pagilino savo suvokimą ir žinias apie Holokaustą, dabartinę situaciją Izraelyje.

    Visi mokomės iš istorijos, kad skaudūs įvykiai nepasikartotų. 

Ekskursijos dalyvių vardu mokytoja Ramutė

 Nuotraukos mamos Neringos ir mamos  Inetos