author footer link can be edited or disabled only in full version

2016–2017 m.m.

Kelionė po Šiaulių kraštą

Prasidedant vasaros atostogoms, Balbieriškio pagrindinės mokyklos ūkio dalies personalas pagal darbuotojų skatinimo tvarką (už sąžiningą, kruopštų darbą bei pagalbą organizuojant mokyklos renginius)  išvyko į edukacinę – pažintinę kelionę po Šiaulių kraštą.  Kelionė prasidėjo nuo Šiluvos. Aplankėme Švč. Mergelės Marijos Gimimo baziliką, grožėjomės Švč. Mergelės Marijos Apreiškimo koplyčia. Buvome prie Dievo stalo, prie kurio šv. Mišias aukojo popiežius šv. Jonas Paulius II. Visiems labai patiko įspūdingai sutvarkyta miestelio aplinka. Miestelis ir jo apylinkės pasižymi itin didele kryžių, stovinčių prie kelio, gausa. Galbūt tai įtakojo gilios Šiluvos piligrimystės tradicijos.

Būnant Šiluvoje, kaip neaplankysi Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčios ir bernardinų vienuolyno  ansamblio – vieno žymiausių baroko paminklų Lietuvoje. Jis, kaip ir mūsų Balbieriškio bažnyčia, jau baigia  kaip feniksas pakilti iš pelenų. Bažnyčios ir vienuolyno ansambliui priklauso įspūdinga Tytuvėnų Kristaus kančios laiptų koplyčia, kurioje yra 30 laiptų pakopų. Kiekviename laipte po stikliniu gaubtu įdėtos šventos relikvijos, pargabentos iš Palestinos. Čia slepiasi ne tik labai senos relikvijos - galime rasti ir popiežiaus šv. Jono Pauliaus II kraujo lašą, saugomą jam skirtoje koplyčioje. Apie Tytuvėnų ansamblį mums  pasakojo puiki gidė Rūta Krencienė.

 Aplankę šventas vietas, panorome grįžti prie dar senesnės lietuvių religijos - gamtos. Užsukome į Šiaulių Botanikos sodą, užimantį 6 ha plotą. Nuo gėlių, augalų įvairovės tiesiog akys raibo. Patekome kaip tik į patį rododendrų žydėjimo vajų – į ryškių spalvų jūrą... Įspūdingas alpinariumas taip pat sukurtas sode. Čia galima susipažinti ir su istorija. Sode atkurti prieškariniai bei pokariniai autentiški Lietuvos kaimų darželiai. Sode galima ne tik grožėtis augalais, bet ir jų įsigyti  gana nedidelėmis kainomis, kuo dalis kolektyvo ir pasinaudojo.

Esant Šiauliuose, neužsukti į Kryžių kalną būtų nuodėmė. Kryžių kalnas, nors ir po jį aplankiusio gaisro, atrodo įspūdingai. Nuo Kryžių kalno jau ranka pasiekiami Naisiai. Šiame Ramūno Karbauskio globojamame kaime pasijutome „žvaigždėmis“ - vaikščiojome gatvėmis, kuriose vasaromis kuriamas filmas „Naisių vasara“. Visiems labai patiko įspūdingo dydžio Baltų arena, puikiai pritaikyta rengti koncertus, festivalius ir kitus renginius. Įdomiai atrodė verpstės forma pasodintos gėlės. Tos verpstės kontūrai išryškėja tik stebint Naisius  iš aukščiau. Įspūdį paliko baltų dievų obeliskai, sustatyti labai kompaktiškai prie Baltų arenos, stilizuoti ir simboliais apkaustyti žalčiai, judantys tos arenos link. 

Atsisveikinę su Naisiais, judėjome  namų link, dar užsukdami į Kėdainius, kur  apžiūrėjome įspūdingą senamiestį su unikalia dvasia ir tyliai pro Kėdainius tekantį Nevėžį.  Kelionė labai patiko. Esame dėkingi mokyklos direktoriui už galimybę išvykti, ūkvedei - už kelionės organizavimą,  vairuotojui - už saugią kelionę. Ir kiekvienam dalyviui - už gerą nuotaiką.

Gražvydas Grigonis