author footer link can be edited or disabled only in full version

2016–2017 m.m.

Po gimtinės piliakalnius

Po šalnos pabudusį gegužės 11 dienos rytą, apšviestą pavasario saulės spinduliais,   priešmokyklinio ugdymo grupės ir pradinių klasių auklėtiniai su savo mokytojomis aplankė net du Balbieriškio apylinkių piliakalnius.

Ugdomoji veikla vyko netradicinėje aplinkoje. Vaikams buvo labai įdomu susipažinti su Norkūnų piliakalnio istorija, įkopti į jį, pasižvalgyti iš aukštai į Nemuno platybes bei upelytės  Mikasos juostą. Mokiniai turėjo galimybę ne tik iš vadovėlių iliustracijų, o ir realybėje pamatyti, kokiose vietose buvo statomos pilys, kad jas kuo sunkiau pasiektų priešas.

Kieliškio piliakalnis pasitiko pasipuošęs  raktažolėmis, žydinčių ievų aromatu.

Mokytoja Ramutė Švedienė buvo mūsų išvykos gidė. Vaikai sužinojo apie  senovėje lietuvių naudotą sutartinį ženklą-ugnį, matomą  iš vienos pilies kitos pilies  gynėjams ir gyventojams,  įspėjantį apie artėjantį pavojų. Pasididžiavimo, meilės  gimtinei  pamoka ant piliakalnių ilgam išliks vaikų atmintyje.

Džiaugiamės, kad mūsų gimtinė turtinga praeitį menančių piliakalnių, juos supančios gamtos grožio. Juk dažnai ieškome įdomybių toli nuo namų, o  išvykoje įsitikinome, kad  neatrasti gimtinės lobiai čia pat.

Išvyka po Norkūnų ir Kieliškio piliakalnius prisidėjome prie Piliakalnių metų paminėjimo bei pasijutome daugiau žinantys miestelio istorijos, pasitikdami Balbieriškio 515 metų jubiliejų.

 

Gražina Antanavičienė

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui